fbpx

Több műanyag az óceánokban, mint hal?

El tudja Ön képzelni ezt?

Milyen lenne egy óceán, amiben a korallok és a hihetetlenül változatos élővilág helyett műanyag palackok, műanyag zacskók és számos egyéb hulladékok úszkálnának? Szívesen fürdőzne egy ilyen óceánban? Vagy tudná élvezni a kék végtelen nyújtotta látványt egy gyönyörű szigetről?

Szerintünk nem…

Senki sem álmodozik egy olyan nyaralásról, ahol ilyen óceánban kellene fürdőznie.
Azonban ez a sötét kép, amit az elmúlt néhány sorban felvázoltunk, 2050-re bekövetkezhet. Környezetvédelmi szakemberek szerint ugyanis bő 30 év múlva több szemét lehet majd az óceánokban, mint hal.

Ha a környezetvédelem szóra keresünk az interneten, több ezer cikk jön velünk szembe. A közösségi médiában több ezren foglalkoznak a témával világszinten.
Csomagolásmentes boltok nyílnak, a tudatos vállalatok sok esetben már újrahasznosított csomagolások és újrahasznosított termékek sorozatával lépett piacra, azonban ez még mindig kevés…
Napjainkban annyira természetes, hogy vannak esőerdőink, gyönyörűen kéklő óceánjaink, termőföldjeink. De mi lenne velünk ezen természeti csodák nélkül?
Jól gondolja, nem tudna fennmaradni az emberiség. Bármennyire is azt gondoljuk, hogy mi vagyunk az evolúciós piramis tetején, és bennünket semmi sem győzhet le, mindig bebizonyosodik, hogy a természet sokkal erősebb mint mi, emberek. Gondoljunk csak a 2019-es amazonasi esőerdőt ért katasztrófára. Óriási és embert próbáló erők kellettek ahhoz, hogy a tűzvészt meg tudjuk fékezni.

Sürgősen meg kellene értenünk, hogy nem bánthatjuk tovább a Bolygónkat. Nem vehetünk el tőle többet, hiszen mindannyiunk számára ez az egyetlen hely egyelőre, ahol élni tudunk.

Ez csak egyetlen fotó abból a több ezer képből, amit a téma után kutatva találtunk

Nem szeretnénk túlságosan belemenni a sokkoló adatokba, hiszen ha valakit érdekel a téma, mindössze néhány perces keresésre van tőle több ezernyi információ és cikk. Azonban elhoztunk néhány olyan kirívó számot, melyek bennünket nagyon elszomorítottak.

  • Magyarországon naponta 1 millió egyszer használatos műanyag zacskó fogy.
  • 100 milliárd zacskó kerül évente piacra Európában (EUA- Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján), amelynek egy része a tengerekben köt ki.
  • Egy zacskót átlagosan 20 percig használunk és a 90%-át a zacskóknak csak egyetlen egyszer használják (az Európai Bizottság kimutatása alapján).
  • 2018-as adatok alapján 480 MILLIÁRD eldobható műanyag palackot értékesítettek világszinten. (Ezen palackok többségét egyszer használatosra tervezik.)

Folytathatnák még a felsorolásokat, de a fenti tényekből tökéletesen megállapítható, hogy lassan belefulladunk a szemétbe és a több tonnányi műanyagba.
Eddig azonban csak azzal foglalkoztunk, milyen hatással van a környezetünkre,- a növény, és állatvilágunkra a műanyagtermelés csillapíthatatlan körforgása.
Nézzük, ránk emberekre hogyan hatnak. Először gondoljunk bele abba, hogy a hagyományos műanyag egyik fő alapanyaga maga a kőolaj.
Számos nagy kozmetikai cég termékéről derült már ki az évek során, hogy kőolajat használnak a kozmetikumaik gyártása során.
Ezen a ténymegállapításon nők ezrei háborodtak fel, és fordítottak hátat ezeknek a cégóriásoknak.
De ha a bőrünkre nem kenjük fel azokat a krémeket, melyek kőolajat (is) tartalmaznak, a szervezetünkbe miért visszük be őket?
A műanyagokból ugyanis káros anyagok oldódnak ki, melyek a műanyagba csomagolt élelmiszerek vagy italok fogyasztása során a szervezetünkbe kerülnek. A műanyaghoz adott vegyületek közül némelyik már kis dózisban kockázatot jelent az emberi egészségre, roncsolják a hormonrendszert és vannak közöttük rákkockázatú anyagok is.
Ha a műanyag palackok és termékek gyártási folyamatát nézzük, a nagy légszennyezés sem elhanyagolható következmény, mely szintén káros ránk nézve.
Érdekes tény, hogy az USA-ban etánból is készítenek műanyagot, melyet egy úgynevezett hidraulikus repesztési eljárással nyernek ki. Tanulmányok bizonyítják az eljárás rendkívül súlyos egészségkárosító hatását: a közelben élő várandós anyák körében magasabb a kockázata a koraszülésnek, valamint a technika alkalmazása során a szennyező anyagok sokszor a környék ivóvízforrásaiba is bekerülnek. Ördögi, és egyelőre nem megállított körforgás ez.
Bejegyzésünkben szándékosan nem sorolunk fel olyan, hétköznapi tippeket, melyekkel egyénileg is tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében.
Ezeket a tanácsokat már számos cikk és portál feldolgozta előttünk, így helyette inkább egy olyan márka termékcsaládját szeretnénk bemutatni, mely még kevés ismertséggel bír a magyar piacon.

A Progép-Goldex Kft. csapata új termékek bevezetésével igyekszik csökkenteni a Földre nehezedő „műanyagtornyok” nyomását.

2021 nyarától forgalomba helyezzük a SULAPAC evőeszközöket, szívószálakat és a cég egyéb termékeit is.
Ön is biztosan értesült róla, hogy az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, mely betiltja az egyszer használatos plasztik evőeszközöket, szívószálakat és kávéspoharakat. Ez a direktíva 2019-ben született meg.
Két évet kaptak a tagállamok arra, hogy érvényesítsék az új rendelkezést, tehát hivatalosan 2021 júliusától már nem lehet műanyag evőeszközöket és szívószálakat használni a vendéglátó egységekben,- és egyéb más helyen sem.

Éppen ezért szerettünk volna olyan termékeket és megoldásokat kínálni Partnereink számára, mellyel levehetjük a vállukról ezen környezetbarát termékek felfedezésének a terhét.
Így esett a választásunk a finn SULAPAC cégre, mely két hölgy vállalkozási szándékából jött létre, akik már szintén felismerték a műanyagok terhelő hatását környezetünkre.

A Sulapac szívószálak elérhetőek a Progép-Goldex Kft. kínálatában

MIBEN KÜLÖNBÖZIK A SULAPAC MÁS ANYAGOKTÓL?

A Sulapac alapanyagait a gondosan kiválasztott fenntartható nyersanyagok, az egyedi megjelenés és a teljes biológiai lebonthatósága emeli ki a versenytársai közül. Összehasonlítva az átlagos PLA-val, amely jelenleg a leggyakoribb bioalapú és iparilag komposztálható műanyag, amelyet evőeszközökben használnak, a Sulapac anyag több mint 40% -kal kevesebb első generációs alapanyag készletet használ fel, mivel a Sulapac fája ipari melléktermék, és ezáltal második generációs alapanyagnak számít

MIT KELL TUDNIA A SULAPAC EVŐESZKÖZÖKRŐL?

Kiemelkedő használhatóságú és esztétikus megjelenésű evőeszközökről van szó, melyek bárhol megállják a helyüket.

A termékek fenntartható Sulapac® segítségével készülnek, a természethez hasonlóan.

  • Kiemelkedő használhatóság
  • Szép, fából készült megjelenés
  • Bio-alapú
  • Nem hagy állandó mikroműanyagot az ipari komposztálás után

Amennyiben az Ön érdeklődését is felkeltették a Sulapac termékek, vegye fel velünk a kapcsolatot!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük