fbpx

Lágy Tészta

Tésztatörténet

Sokan azt gondolják, hogy a tészta az olasz nemzeti gasztronómia által terjedt el a világban.
Ezzel szemben valójában a tészta nem olasz találmány, hanem feltehetőleg a világon mindenhol ismerték és használtak tésztát, ahol gabonát termesztettek. Ázsiában évezredek óta alapvető élelmiszernek számít. Minden kultúrában egymástól függetlenül jelentek meg a tészták.

Attól függően, hogy az éghajlat milyen mezőgazdasági – termelési módszereket tett lehetővé, a tészták kultúránként eltérőek voltak az alapanyagaikat tekintve is. A Távol-Keleten főként rizsből és szójából készültek, míg Európában pedig inkább más gabonafélékből, főként búzából. A búzából készült lisztet több módon is fel lehet használni fehérjetartalmától és a benne lévő keményítő mennyiségétől függően. A kemény búza a száraztésztákhoz és kenyérfélékhez ajánlott, míg a kis fehérjetartalmú tészták inkább sütemények elkészítéséhez.

Alapanyagukat tekintve sokféleképpen elkészíthetők. Alapvetően búzalisztből, tojásból és valamilyen folyadék egyvelegéből állnak, de készülhetnek tojás hozzáadása nélkül.

A Magyarországi sütő- és tésztaipar története, szintén egy családi vállalkozás eredetéhez nyúlik vissza a 19. századba. 1859-ben Topits József alapította az első magyar gőztészta gyárat.

Ezt megelőzően az emberek nem tudtak a boltokban tésztát vásárolni, otthon készítették el maguknak. Vagy a magánházakban céhekbe tömörült pékektől vásároltak házias jellegű kenyeret, sütőipari terméket. Majd a század végére már több tésztagyár működött és szintén megjelentek a kenyérgyárak.
Mára, a sütőipar teljesen új dimenziókba emelkedett és mi, a Progép – Goldex Kft.-nél azért dolgozunk, hogy minden lehetséges igényt kielégítsünk. Legyen szó a manapság annyira keresett és trendi kézműves termékek elkészítéséhez szükséges gépekről, vagy az indusztriális méretek öltő, tömeggyártással készülő sütőipari termékek gépi-erőforrás állományának beszerzéséről.

A cukrászdák és pékségek úgy képesek évtizedeken keresztül fennmaradni, hogy kínálatukkal képesek minden kor divatjának megfelelni. Így, mivel a gasztronómia más iparágaiban is egyre emelkedő a piaci kereslet az egészséges termékek iránt, nem szabad megfeledkeznünk a magas víztartalmú péktermékekről sem. Ezek nem tartalmaznak tejet – vagyis laktózmentes étrendet követők is fogyaszthatják- illetve, nem tartalmaznak tojást, tehát állati eredetű terméket sem, valamint készülhetnek teljes kiőrlésű gabonából. Ezáltal megfelelnek a különböző ételérzékenységgel küzdő és egyéni, speciális étrendet követők számára is.

Minőségi termékek előállításához és az állandó jó minőség megtartásához kiemelten fontosak a professzionális gyártóeszközök, a gépesítés is. Egy pékáru termelőüzem felállításával képesek lehetünk modernizálni és felgyorsítani a termelést, továbbá nagy segítséget jelent az állandó munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban.

A Progép-Goldex Kft. a gépek és berendezések széles választékával megfelel minden igényt kielégítően a kézműves, kisüzemi pékségektől egészen a nagy ipari gyártókig. Testreszabott megoldásokat tervezünk bármilyen típusú tésztára, vagy a kívánt automatizálási szintre és a kitűzött teljesítményarányra pékárutermékek hatalmas választékának előállításához. Megoldást találunk minden olyan pékség számára, akik hatékonyan szeretnének kiváló minőségű speciális tésztákat, kenyereket, vagy bármilyen egyéb terméket előállítani.

Az ARTISAN Bread Line “Stress Free rendszerrel” formálja a kenyeret a tészta károsítása nélkül. Ezért nincs szükség tészta regenerálódási időre. Mivel a tésztára nem gyakorolnak mechanikai erőt, természetes és kiváló minőségű kenyér készíthető kémiai adalékok nélkül.

A kézműves kenyér népszerűsége továbbra is növekszik, mivel a fogyasztók az élelmiszer-kiadásaikat autentikus, tiszta címkével rendelkező termékek felé irányítják. Ez hatalmas lehetőséget kínál a kereskedelmi és ipari pékségek számára – a fogyasztók nemcsak kézműves minőségű termékeket akarnak, hanem hajlandók is többet fizetni érte. Ugyanakkor kihívásokat is jelent, mivel a kézműves kenyereket a gyártási folyamat során az iparilag előállított szendvicskenyerektől eltérően kell kezelni.
Az ARTISAN kenyérvonalai erre a problémára jelentenek kiváló megoldást.

A RONDO pizza sorai a maximális teljesítményt ötvözik a különösen finom tésztafeldolgozással. Pizza sorozatunk lehetővé teszi olasz pizzák és vastagabb amerikai pizzák gyártását, valamint pizza snackeket, pizza bagettet, calzone pizzát és így tovább. A kínálat magában foglalja például a hidegen sajtolt és melegen sajtolt pizzák gyártására szolgáló alkatrészeket, valamint a kéreggel vagy anélkül történő feltöltési rendszereket.

További információért, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük