fbpx

Fánkok

Egyre szélesebb körben örvend töretlen népszerűségnek a kelt tésztából készített, olajban sütött édes sütemény, a fánk.

Ma már leginkább az amerikai típusú, lyukas közepű, karika alakban elkészített bevonatos édesség ugrik be legelőször a fánk szó hallatán. A sütő- és cukrásziparon belül mára szinte egy teljesen külön ágazat épült a fánkokra, egész franchise hálózatok léteznek, akik kizárólag különböző fánkokat készítenek.

Az amerikai fánk Hollandiából eredeztethető, eredeti nevén olyoekre-nek hívták, és az urbán legendák szerint holland telepesek vitték Európából az amerikai kontinensre, ahol már tradicionális, nemzeti étellé nőtte ki magát.

Azon a közismert sztereotípián túl, hogy az amerikai rendőrök mindig fánkot esznek, más történetek is kötődnek hagyományosan az édességhez. Egy Hanson Gregory nevű férfi azt állította, hogy ő találta ki a ma is létező, lyukas fánk formát a 19. század végén, mivel megelégelte, hogy a fánkok túlzottan olajosak, és nem sül át a közepük megfelelően. Mire, a probléma megoldására egy fűszertartóval kiszúrta a közepüket.

Amellett, hogy az amerikai változat a világ számos táján népszerűvé vált, regionálisan is rengeteg változata létezik.

Renegeteg más nemzetnek is megvan a saját égetett tésztája, íme a lista a teljesség igénye nélkül:

Magyarországon is több fánkot ismerünk, pl. a képviselőfánkot, túrófánkot,, csöröge fánkot, rózsafánkot, mégis a legelterjedtebb a farsang körül is hagyományos szalagos fánk, ami a nevét az oldalán körbe futó világosabb csíkról kapta.

A spanyolok fánkja az úgynevezett churrus, amely faahéjas égetett tészta, csokiszószba mártogatva.

A Berliner fánk, a németek fánkja például arról ismert, hogy nem kell dagasztani, csak összegyúrni, mégis párnaszerű, puha tésztája van.

Szintén népszerű változat a francia Ekler fánk, hosszúkás formájáról és könnyű tésztájáról lehet felismerni, de szintén francia eredetű a krokanbus fánk is, amiből egy kúp alakú tornyot készítenek.

Az olaszok égetett tésztája Toszkánában a Bambalone, a déli vidékeken a Maritozzo , de a méltán híres Profiterol is a fánkok közé tartozik.

A csehek fánkja a Tarkedli, melyet általában gyümölcsszósszal kínálnak és főételként is fogyasztják, gyakran aszaltgyümölcsöket is sütnek a tésztájába.

A görögöknél pedig Lukumádesz-nek nevezik. Ez a változat sokban hasonlít az általunk is ismert változatokhoz, de déli sütemény révén, mézes sziruppal tálalják.

A fánkok ipari előállítása egy tésztaszalag készítésével veszi kezdetét, amelyet később a gép szaggatja, hogy elérje a kívánt formáját. Ezután már csupán sütni és díszíteni kell, mielőtt a boltok polcaira kerül a kész termék.
Az általunk is forgalmazott Rondo gépek 20 éves fánkgyártói tapasztalattal rendelkeznek.

  • Robosztus konstrukció nagy munkaterheléshez
  • Könnyű vonalvezérlés
  • Az ASteC kialakításának köszönhetően gyors és hatékony sortisztítás történik
  • Hihetetlen pontosság a termék súlyában
  • Stresszmentes tésztakezelés a 4 henger Midos Extruduernek köszönhetően
  • Könnyű szerszámkészlet a gyors gyártási változásokhoz

Ha Önnek egy megbízható fánk vonalra van szüksége a termelékenység hatékony növelése érdekében, vegye fel velünk a kapcsolatot!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük